Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Το βάζο και οι μπύρες

Ένα ωραίο κειμενακι που μου έστειλαν πρίν χρόνια και μου ήρθε στο μυαλό χθές..

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας μπήκε μια μέρα στην τάξη κρατώντας ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο γέμισε τους ρώτησε:

“Είναι γεμάτο το βάζο;” Και οι μαθητές απάντησαν:
“Ναι είναι γεμάτο.”

Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο. Το κούνησε λίγο και τα βοτσαλάκια κύλησαν και γέμισαν τα κενά ανάμεσα στις μεγαλύτερες πέτρες. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, τους ξαναρώτησε:

“Είναι γεμάτο το βάζο;” Οι μαθητές γέλασαν και απάντησαν:
“Ναι, είναι γεμάτο”
.
Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να μιλήσει πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά που είχαν μείνει. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο τους ξαναρώτησε:

“Είναι γεμάτο το βάζο;” οι μαθητές δίστασαν για λίγο αυτή τη φορά ,αλλά απάντησαν:
“Ναι, είναι γεμάτο”.

Αυτός χαμογέλασε και πάλι χωρίς να πει κουβέντα πήρε από τη χάρτινη κούτα δυο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Το υγρό γέμισε όλα τα υπόλοιπα κενά του βάζου. όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο τους ρώτησε:

“Είναι γεμάτο το βάζο;” οι μαθητές γέλασαν και αυτή τη φορά απάντησαν με σιγουριά:
“Ναι, είναι γεμάτο”.

Τώρα λέει ο καθηγητής:

“Θέλω να θεωρήσετε ότι αυτό το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σας, όπως η οικογένεια, ο σύντροφος σας, τα παιδία σας, οι καλοί σας φίλοι, η υγεία σας. Οι πέτρες αντιστοιχούν στα πιο σημαντικά, τόσο σημαντικά, που ακόμη και αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.
Τα βοτσαλάκια είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας, όπως οι σπουδές, η εργασία, το σπίτι, το αυτοκίνητο. Είναι μικρά πράγματα, βοτσαλάκια. Αν αυτά βάλετε πρώτα στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά δηλαδή στη ζωή σας.
Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πιο μικρά πράγματα της ζωής σας. Αν βάλεις πρώτα την άμμο στο βάζο, δε θα υπάρχει χώρος ούτε για τα βότσαλα ούτε για τις πέτρες. Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δε θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε το σύντροφο σας, χαρείτε τους φίλους σας, προσέξτε την υγεία σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι και το αυτοκίνητο σας, να πληρώσετε το δήμο και το τηλέφωνο. Όμως, φροντίστε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες σας.”

Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε:
“Η μπύρα τι αντιπροσωπεύει;”

Ο καθηγητής γέλασε και είπε:
“Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω. Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία κάθε φορά πόσο στριμωγμένος είσαι. Αυτό που πάντα πρέπει να ξέρεις είναι ότι πάντα υπάρχει λίγος χώρος για δυο μπυρίτσες”

7 σχόλια:

Lexi_penitas είπε...

Ρε χωρκανέ, άηστες φιλοσοφίες τζιαι λάλε πότε να τες πιούμεν :)

Pak είπε...

Lexi το λάθος μου εμέναν εν ότι μες το βάζο βάλλω πρώτα την μπύρα :) Άρα είμαι καθημερινά διαθέσιμος(αθκιασερός) μετά τις 7. Κανόνιστα εσύ που σου περνά τζιαι γώ είμαι μέσα!

Chris είπε...

Έλα ρε. Που το θυμήθηκες; Όντος έτσι είναι, σαν την μπύρα εν έσσει.

Άτε, που να έρτω Κύπρο, αν έρτω, να κανονίσουμε να πιούμε καμιά (κάσσια).

Pak είπε...

Μα ζεις εσυ; Εν γίνεται να ρτω εγώ; :)

Chris είπε...

Καλό εν γίνεται; Καναπέ έχουμε, μπύρες βρίσκουμε, έλα. Εκτός και αν θέλεις να μοιράσουμε λίο την απόσταση και να βρεθούμε στο άλλο σου το χωρκό που εν καλύτερες οι μπύρες.

the Idiot Mouflon είπε...

Αν έχεις πρώτα πιει τις μπίρες τζιαι δεν βρίσκεις το βάζο;

Pak είπε...

Chris λαλω να βρεθουμε δαμε :)
http://www.oktoberfest.de/en/