Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Πόρισμα Πολυβίου–Δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα–Μέρος 2ο

1) Σελίδα 449. Παράγραφος 2

“Όσο και να προσπαθήσει κάποιος να ισχυριστεί ότι η χάραξη εξωτερικής πολιτικής ανήκει στον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο Assad, και οι διαβεβαιώσεις που του έδωσε, δεν μπορούν να κριθούν με επιείκεια. Αντίθετα, πέραν του ότι οι «διαβεβαιώσεις» αυτές είναι ανεπίτρεπτες εν όψει του ότι η Κύπρος είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας απεδείχθησαν ιδιαίτερα δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθότι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα (και μέχρι τουλάχιστο το Σεπτέμβριο του 2010) δεν επέτρεψαν στην Κυβέρνηση της Δημοκρατίας είτε να μετακινήσει το φορτίο από την Κύπρο είτε να το εκποιήσει είτε να το καταστρέψει (έστω και αν ήθελε να πράξει κάτι τέτοιο, που είναι αμφίβολο)”.

Πολιτικό Συμπέρασμα 2. Ο κύριος Πολυβίου προβαίνει ξανά σε πολιτική δήλωση. Τί σημαίνει κύριε Πολυβίου ότι “οι διαβεβαιώσεις είναι “ανεπίτρεπτες””. Ποίος ορίζει τι είναι επιτρεπτό και τί όχι στη διεθνή διπλωματία; Ο ΔΗΣΥ η ο Νικόλας Παπαδόπουλος; Ο κύριος Πολυβίου για ακόμη μιά φορά είναι ασαφής, φλυαρεί αλλά το πιο σημαντικό πολιτικολογεί. Αυτή η προσέγγιση ακυρώνει κάθε καλή διάθεση η οποία θα μπορούσε να πιστωθεί τον κύριο Πολυβίου.

2) Σελίδα 451. Παράγραφος 1

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστω και εάν γίνει αποδεκτή η δική του εκδοχή, γνώριζε τουλάχιστο από το Σεπτέμβριο του 2010 ότι το φορτίο φυλασσόταν σε στρατόπεδο της
Εθνικής Φρουράς, στο ύπαιθρο και εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα ιδιαίτερα του καλοκαιριού, με αυξανόμενους κινδύνους που προέρχονταν από την αλλοίωση της πυρίτιδας. Η ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεσμική και προσωπική, είναι σαφής
και αυταπόδεικτη.”

Αυθαίρετο/Παράλογο Συμπέρασμα/Λογικό σφάλμα 3. Το ότι ο Πρόεδρος γνώριζε ότι το φορτίο φυλασσόταν σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, στο ύπαιθρο, δεν συνεπάγεται κατ ανάγκην ότι γνώριζε τους αυξανόμενους κινδύνους που προέρχονταν από την αλλοίωση της πυρίτιδας. Μια πιο λογικά συνεπής διατύπωση θα ήταν η εξής.

Προκείμενες

ο Πρόεδρος γνώριζει ότι το φορτίο φυλασσόταν σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, στο ύπαιθρο.

Ένας πυροτεχνουργός γνωρίζει τους αυξανόμενους κινδύνους που προέρχονται από την αλλοίωση της πυρίτιδας και την έκθεση της στις καιρικές συνθήκες.

Ο Πρόεδρος είναι πυροτεχνουργός.

Συμπέρασμα

Ο Πρόερδος γνώριζε την επικινδυνότητα του φορτίου

Από την στιγμή όμως που η τρίτη προκείμενη είναι ψευδής τότε το συμπερασμα είναι ψευδές

Η λογική σου κύριε Πόλυ πάσχει… Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με το Logic: A very short introduction του Graham Priest

3)Σελίδα 454. Παράγραφος 1

“Ο Πρόεδρος έχει θετικό καθήκον να εξασφαλίζει την αναγκαία ενημέρωση, με σκοπό τη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων και την αποφυγή εξαιρετικά σοβαρών συμβάντων όπως την τραγωδία στο Μαρί. Δεν νοείται ο Πρόεδρος να υιοθετεί μια παθητική στάση και να αναμένει ενημέρωση από άλλους. Επομένως, στο βαθμό που ο Πρόεδρος δεν είχε την αναγκαία ενημέρωση, την ευθύνη φέρει ο ίδιος.”

Υποκειμενισμός. Αυτή είναι δική σου άποψη. Τι σημαίνει “δεν νοείται”; Βεβαίως και νόείται. Αν ο πρόεδρος έκανε όλα τα πιο πάνω δεν θα εσηκώνετουν από το τηλέφωνο. Κύριε Πόλυ, τουτο εν το δικό σου management style. Έν σημαίνει ότι εν πανάκεια και νοείται ως βέλτιστη λύση. Υπάρχουν και συστήματα όπου οι ευθύνες διαμοιράζονται και ο καθένας απλά κάμνει την δουλειά του και κάμνει την σωστά. Έννεν ανάγκη να διούν όλοι και κάθε λιγο αναφορά για το τι κάνουν και πώς. Ο καθένας έχει την ευθύνη της δουλειάς του και πρέπει να την κάνει ΣΩΣΤΑ!

Θα μείνω ως εδώ. Το πόρισμα βρίθει από αυθαίρετα συμπεράσματα, ασάφειες, λογικά σφάλματα και πολιτικές τοποθετήσεις. Το πόρισμα για μένα είναι ήδη άκυρο από τις πρώτες 10-15 σελίδες που εδιάβασα. Ένα πόρισμα το οποίο όλοι ανέμεναν για να εξομαλυνθεί η κατάσταση, λόγω της προχειρότητας του, εξώθησε την κατάσταση ακόμη περισσότερο στα άκρα. Κρίμα κύριε Πόλυ, κρίμα…

Και σε στύλ να μήν ξεχνιόμαστε να παραθέσω και τις σημειώσεις του ΕΚΕΟ που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο

Σελ 597: Η έκρηξη/καταστροφή δεν προκλήθηκε από δολιοφθορά, αλλά από αυτοανάφλεξη που με τη σειρά της οφείλεται στον τρόπο φύλαξης του φορτίου…..Ο τρόπος φύλαξης των εμπορευματοκιβωτίων, που περιείχαν εκρηκτικά/πυρομαχικά/πυρίτιδα και άλλα συναφή αντικείμενα, ήταν αντίθετος προς κάθε κανόνα φύλαξης πυρομαχικών και/ή εκρηκτικών. Ο τρόπος φύλαξης ήταν παντελώς ανεύθυνος.
Σημείωση EKEO: Γιατί υπάρχουν πολιτικές ευθύνες τότε αφού αυτοί που φύλαξαν τα εκρηκτικά δεν το έκαναν σύμφωνα με τους κανόνες αλλά με παντελώς ανεύθυνο τρόπο;

Σελ. 598: Η επικινδυνότητα του φορτίου ήταν επαρκώς γνωστή από την αρχή σε όλους τους εμπλεκομένους, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας (στην τελευταία περίπτωση, τόσο μέσω των συνεργατών του όσο και από άμεση προσωπική εμπλοκή)
Σελ. 599 Η σταδιακή αλλοίωση της πυρίτιδας και οι συναφείς με αυτή κίνδυνοι κατέστησαν γνωστοί (στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) το αργότερο το Σεπτέμβριο του 2010
Σελ 600 Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί ουδέποτε ενημερώθηκαν επαρκώς για το περιεχόμενο και την επικινδυνότητα του
φορτίου.
Σημείωση EKEO: Άρα ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι άλλοι πολιτικοί είχαν υπολογίσει την εκρηκτική ισχύ του φορτίου, την ακτίνα καταστροφής καθώς και τις διαστάσεις του ωστικού κύματος αλλά οι στρατιωτικοί δεν τα γνώριζαν…!!! Και αφού οι στρατιωτικοί δεν γνώριζαν τότε γιατί εγκαλούνται (βλ ΠΡΩΤΟ) που παραβίασαν τους κανόνες φύλαξης και μάλιστα (βλ επίσης σελ 601) «…οι αρμόδιοι σε όλα τα επίπεδα παρέλειψαν να πράξουν το οφειλόμενο καθήκον…»;

Σελ 600. Ο πολιτικός χειρισμός του όλου θέματος, συμπεριλαμβανομένων κατάσχεσης, εκφόρτωσης και τοποθέτησης στη Ναυτική Βάση στο Μαρί,ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σημείωση EKEO: Πρώτη φορά ακούμε για πολιτικό χειρισμό εκφόρτωσης και τοποθέτησης κιβωτίων!!!