Τετάρτη 30 Μαΐου 2007

Φιλοσοφία και Επιστήμη

 

Ο ΝΔ μου έδωσε πάλι τροφή για προβληματισμό. Μου βγήκε ένα παλιό μικρό παράπονο. Το παράπονο για τη ψευτοκουλτούρα και τη ψευτοδιανόηση. Της νομενκλατούρας των σοφών που δέν κατάλαβαν ποτέ τίποτα.

 Φιλοσοφία ορίζεται ως η λογική έρευνα και αναζήτηση της φύσης των πραγμάτων, της αλήθειας των όντων και των φαινομένων. Πώς μπορείς, αλήθεια, να ερευνήσεις και να αναζητήσεις χωρίς την επιστημονική γνώση; Η φιλοσοφία ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με την επιστήμη. Οι πρώτοι φιλόσοφοι. οι προσωκρατικοί, προσπάθησαν να εξηγήσουν την ύπαρξη και την φύση των πραγμάτων. Η απουσία τεχνικών μέσων και μεθόδων τους ανάγκασε σε νοητικά πειράματα και συμπεράσματα συνδέοντας τους έτσι με την έννοια της φιλοσοφίας. Η φιλοσοφία ήταν ανέκαθεν δεμένη με την επιστήμη. Ο Δημόκριτος(Φυσική), ο Πυθαγόρας(Μαθηματικά), ο Πλάτωνας(Μαθηματικά), ο Αριστοτέλης(Λογική). Η επιστήμη προχώρησε, ανακάλυψε νέα πράγματα. Μαζί της άλλαξε και η φιλοσοφία. Κλασσικά παραδείγματα επιρροής ο Μαρξισμός, ο σχετικισμός και ο θετικισμός. Ο πρώτος επηρεάστηκε βαθύτατα από τον ντετερμινισμό και την μηχανοκρατία της εποχής του. Θεώρησε τον κόσμο προβλέψιμο και υπαγόμενο σε αιώνιους αυστηρούς μηχανικούς νόμους. Οι υπόλοιποι χρησιμοποίησαν αντίστοιχα την σχετικότητα και την απροσδιοριστία ως υπόβαθρο για τους στοχασμούς τους. Κάθε σοβαρή φιλοσοφική θεώρηση είχε και έχει ένα επιστημονικό υπόβαθρο.

 Υπήρχε όμως και άλλη πλευρά. Αυτοί που δεν μπόρεσαν ποτέ να καταλάβουν από επιστήμη. Αυτοί ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο, τον δρόμο της ποίησης. Με στιχάκια, αφορισμούς και αστοιχείωτα συμπεράσματα προσπάθησαν να φτιάξουν φιλοσοφία. Και για προσδώσουν κύρος στην πρακτική τους, χρησιμοποίησαν την πρακτική που περιγράφει ο ΝΔ. Σύνθεση κειμένων με πολύπλοκους και σύνθετους ορισμούς και εκφράσεις για την δημιουργία της αίσθησης του ακατανόητου και κατωτερότητας στον αναγνώστη. Ο αναγνώστης μή μπορώντας να κατανοήσει τον νόημα θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι δικό του και ότι δεν είναι σε θέση να κρίνει. Ο γραφών τότε αναδεικνύεται σε φιλόσοφο και μέγα πνεύμα. Όλοι αυτοί αποτελούν την ψευτοκουλτούρα των ημερών μας. Άνθρωποι αστοιχείωτοι με μόνη ικανότητα να μπλέκουν σε κόμπους τις λέξεις.

 Πράγματι, πώς γίνεται να βγάζεις συμπεράσματα για τον κόσμο και την ύπαρξη χωρίς να ξέρεις καν πως αυτή λειτουργεί; Πώς μπορείς να δίνεις συμβουλές και προτροπές για ένα κόσμο που δεν ξέρεις καν πως είναι;

Φιλοσοφία και επιστήμη είναι έννοιες αλληλένδετες. Φιλοσοφία χωρίς επιστήμη δεν είναι φιλοσοφία, είναι ποίηση. Και η διαφορά είναι εμφανής. Μια πινελιά στον τοίχο κάνει ο οποιοσδήποτε. Έναν πολύπλοκο αλγόριθμο όμως λίγοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: