Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

ΧOR vs OR ή αλλιώς η λογική του αποκλεισμού ενάντια στην συνυπαρξη

Έχω γράψει ποτέ πόσο μ αρέσει να συνδέω την πεζή απλή καθημερινότητα με τις βαθύτερες σκέψεις του ανθρώπινου νού, την ποίηση των μαθηματικών και το κάλλος της καθαρής λογικής; Νομίζω ναί, έμμεσα...

Οπόταν, νά ακόμα μιά περίπτωση! Θα σας μιλήσω λίγο για τις λογικές πύλες, για όσους δεν ξέρουν. Λογική πύλη είναι ένα ηλεκτρονικό κατασκεύασμα το οποίο πραγματοποιέι μια λογική πράξη και παράγει μια η περισσότερες εξόδους, έτσι λέει η βικιπάιδεια. Δηλαδή φανταστείτε ένα πραγματάκι με κάποιες εισόδους και κάποιες εξόξους το οποίο ανάλογα με το τι θα βάλεις στην είσοδο θα σου παράξει το ανάλογο στην έξοδο. Σήμερα θα αναφέρουμε δύο λογικές πύλες, την ΟR και την XOR. Ας αρχίσουμε από την OR. H OR έχει δύο εισόδους και μία έξοδο. Παράγει θετικό αποτέλεσμα όταν μία από τις εισόδους είναι θετική ή όταν είναι και οι δύο. Εδώ αρπάξτε την ουσία, οι δύο θετικές εισόδοι μπορούν να συνυπάρξουν και να παράξουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτό σε αντίθεση με την ΧΟR. Σε αυτήν για να παραχθεί θετικό αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει μόνο μια θετική είσοδος. Στις δύο καιγεσαι.

Tώρα θα αναρωτιέστε γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Αυτά τα είχα στο μυαλό μου από καιρό και είχα στα πλάνα μου να κάνω μια δημοσίευση, αλλά μια πρόσφατη συζήτηση με τον φίλο μου τον Haris με έσπρωξε να τα γράψω επιτέλους. Στην ζωή υπάρχουν και αντικατοπτρίζονται πολλών ειδών λογικές δομές. Παρα ταύτα, η πλειονότητά μας έχει επιλέξει να χρησιμοποποιεί μόνο την XOR. Με άλλα λόγια έχουμε μάθει να αποκλείουμε πράγματα στη ζωή μας και να μένουμε μόνο με ένα. Μια λογική που ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω. Γιατί πρέπει πάντα να επιλέγω κάτι και να απορρίπτω τα υπόλοιπα; Γιατί πρέπει να διαλέγω την μάρκα της μπύρας που θα πίνω, τον τύπο του φραπέ μου, την μάρκα των τσιγάρων μου, το είδος της μουσικής μου; Γιατί πάντα οι δήθεν διανοούμενοι μας βάζουν ψευτοδηλίματα όπως facebook η φίλοι, pc η βιβλία, θέατρο η μπουζούκια; Και facebook έχω και φίλους έχω, και pc έχω και βιβλία διαβάζω, και σκέτο φραπέ πίνω και γλυκύ. Η ζωή χωράει πολλά πράγματα, ταυτόχρονα. Η κύρια λογική που επικρατεί σε αυτή είναι η λογική του OR. Η λογική του XOR υπάρχει αλλά είναι η εξαίρεση. Υπάρχει για παράδειγμα στις εκλογές, όπου δεν μπορέις να επιλέξεις δύο αντικρουόμενες πολιτικές ταυτόχρονα η και στο στοίχημα όπου δεν μπορείς να επιλέξεις όλα τα αποτελέσματα μαζί. Η λογική του ΧΟR εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις υποχρεωτικής επιλογής. Όμως η ζωή δεν είναι μια υποχρεωτική επιλογή, είναι σύνθεση και συμβίωση, είναι ένας πίνακάς. Ένας πίνακας στον οποίο δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τον ζωγράφο να διαλέξει ένα χρώμα μόνο...

12 σχόλια:

Seagull είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν όχι και σοφή παρατήρηση, δοσμένη μέσα από ένα έξυπνο παράδειγμα - παρομοίωση (ή μεταφορά;...) Μπράβο σου! Και σε άλλα (τέτοια ή άλλα...) με υγεία!

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

... και φυσικά δεν αναφέρεσαι μόνο στην μάρκα του τσιγάρου και στο είδος της μουσικής....ή στο facebook κόντρα στους φίλους

...νομίζω αγαπητέ υλιστή πως αναφέρεσαι σαφέστατα και στον κόσμο των ιδεών. η κάθε επιλογή δεν περνά απαραίτητα από την πύλη XOR.

Pak είπε...

Toν κοσμο τον ιδεών όπως αυτός αντικατοπτρίζει την ύλη! Ναι ισχύει αναλογικά!

Pak είπε...

Ευχαριστώ Γλάρε, αετέ, σπουργίτι... Το παλέυω!

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

χεχεχε ο κόσμος τον ιδεών αντικατοπτίζει την ύλη ή η ύλη αντικατροπτρίζει τον κόσμο των ιδεών;

ξανά χεχεχε! το ξέρω πως είναι χαζή ερώτηση αλλά ήθελα να την κάνω για να σου πάω κόντρα.

Επιφυλάσσομαι για σοβαρές κόντρες στο άμεσο μέλον......

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

...φτου! ούτε ένα δε πέτυχα ο δυσλεξικός.

αντικατοπτρίζει ήθελα να γράψω....

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Χμμ... κολλητός του Χάρη!
Όμοιος τω ομοίω αεί πελάζει!
Έπρεπε να το φανταστώ!

Χαιρετίσματα και στους δύο!

Pak είπε...

Απαράδεκτε, είμαι μέσα! Έτσι για προετοιμασία κάνε μια αναδρομή σε παλαιότερα κείμενα να δείς τις βασικές αρχές!

Έμ, όχι και όμοιος με τον Χάρη, όχι και όμοιος!!

δόΧτωρ απαράδεΧτος είπε...

χεχε! αυτό δεν το είχα δει! ... άκου όμοιος!

τέλος πάντων. αρκεί να μην παρεξηγηθεί ο Χάρης που τον αποκαλούν κολλητό και όμοιο ενός δόκτορα της υποστάθμης μου...

(... μη δίνετε σημασία στο ανωτέρω σχόλιο. έχει καθυστέρηση το αεροπλάνο και δεν έχω τι να κάνω....)

το της πανΔώρας είπε...

Κύριε Πακ καλά τα λές. Μην αφήνεις τον απαράδεκτο να σε παρασύρει.

το της πανΔώρας είπε...

Κύριε Πακ καλά τα λές. Μην αφήνεις τον απαράδεκτο να σε παρασύρει.

Seagull είπε...

Καλησπέρα!

Οπως σε ενημέρωσα ήδη, δημιούργησα ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή να με ενημερώσεις και να κατεβάσω τις σχετικές αναρτήσεις μου.

Ευχαριστώ
Seagull
http://seagullstefanos.blogspot.com/

Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους